Terug
menu
Mute sound
"Onderaannemers hoeven niet meer op elkaar te wachten. Meer professionalisme dus en minder improvisatie."
Hannes De Cock
Lees het verhaal
Hannes is studie-ingenieur bij Korlam, een onderaannemer gespecialiseerd in houtstructuren. Hij is opvallend eerlijk over de complexe houtstructuur van het ONS-gebouw, waarin niet 1 balk gelijk is aan een andere: “Och, voor ons was dat niet zo moeilijk, en dat is ook helemaal niet aan BIM te danken. Wij zagen áltijd op de millimeter juist, zonder bijkomend zaagwerk op de werf.”
BIM is 3D... en zoveel meer!
“Wij tekenen allang in 3D”, legt Hannes uit, “dus fouten op de werf hebben wij eigenlijk nooit. Die komen altijd al vroeg aan het licht, want 3D is een projectie van de werkelijkheid. Conflicten vallen dus snel op.” Hannes is wel uitgesproken positief over de 3D-integratie in de samenwerking met Gijbels. “Wij kregen van Gijbels de basisstructuur - zeg maar alles wat beton en staal is - in 3D aangeleverd. Dat is bijzonder handig, want we hoeven dat model maar in te laden en we kunnen daar meteen op verder tekenen. Ons studie- en tekenwerk wordt daardoor een stuk korter en makkelijker. In het model van Gijbels waren zelfs de hoofdbalken van ons plafond al getekend. Pure luxe.”
Maar bouwen volgens BIM is toch meer dan tekenen in 3D?
Hannes bevestigt: “BIM is een manier van communiceren. Tussen verschillende softwareplatformen, maar ook tussen mensen. BIM bevordert de samenwerking: als je toekomt op een werf, weet je zeker dat je zal aantreffen wat je verwacht. Omdat de werkelijkheid maximaal beantwoordt aan het 3D-model waarin iedereen werkt.” Het besluit van Hannes is even nuchter als duidelijk: “Het resultaat zou zonder BIM waarschijnlijk niet anders geweest zijn. Maar de weg ernaartoe zeker wel. BIM zorgt voor meer overleg. En hoe meer tijd je steekt in die voorbereiding, hoe vlotter alles daarna gaat, hoe minder verrassingen. Elke onvoorzienigheid betekent vertraging en dan begint de rekening meteen op te lopen.” “De samenwerking met Gijbels is supervlot gegaan”, voegt hij nog toe. “En wat mij betreft absoluut voor herhaling vatbaar. Want het is altijd leuker werken op een werf zonder gezaag. Letterlijk én figuurlijk”, lacht Hannes.