BIM als samenwerkings- en communicatiemodel?

Dat levert heel wat voordelen op voor alle betrokken partijen, niet in het minst voor u als bouwheer:

  • BIM werkt erg visueel met 3D-modellen en dat heeft 2 grote pluspunten. Eerst en vooral zegt een beeld vaak meer dan duizend woorden, dus een visuele voorstelling van het project verzekert dat alle partijen erg goed beseffen waarover ze praten. Daardoor wordt miscommunicatie tot een minimum beperkt, ook in uw eigen bedrijf. Ten tweede kunnen architecten met BIM zelf 3D-renderings maken, zonder ze te hoeven uitbesteden. Dat scheelt uiteraard heel wat qua budget en doorlooptijd.
     
  • Alle gegevens in BIM zijn steeds up-to-date, dus u beschikt op elk moment over de allerlaatste stand van zaken. Zo houdt u makkelijk de vinger aan de pols.
     
  • BIM zorgt voor een hoge mate van voorspelbaarheid in het bouwproces, zowel op vlak van timing (alle deelprocessen zijn perfect op elkaar af te stemmen en te regisseren) als budget (minimale faalkosten).
     
  • Na oplevering van het bouwproject stopt het verhaal niet. Voor u als bouwheer volgt de ingebruikname en die brengt ook de nodige beslommeringen mee. Om u zoveel mogelijk te ontzorgen, overhandigen we bij oplevering een beheermodel van uw gebouw. Dit is een uiterst nuttig naslagwerk dat inzetbaar is bij facilitair beheer. Denk bijvoorbeeld aan postinterventies (“Waar zaten die leidingen nu weer precies?”) of de inschatting van onderhoudskosten.
Virtueel Bouwen Bij Ons
Virtueel Bouwen Bij Ons

Vanuit het BIM-model als basis zijn nieuwe toepassingen mogelijk die voor de klant erg interessant kunnen zijn. Zo kan er vanuit het BIM-model 3D geprint worden. Een groot complex te bouwen en wil je dit visualiseren voor medewerkers of toekomstige kopers/huurders? Een 3D print van het gebouw kan hier heel wat in betekenen. De afbeelding hieronder toont de Bouwcampus 3D geprint nog voor de aanvang van de bouwwerken kon dit model aan medewerkers en aan de pers werden voorgesteld. 

 

3D print Bouwcampus uit BIM Mathieu Gijbels
Geen

Het BIM-model maakt ook Augmented Reality mogelijk! Bekijk het filmpje hieronder en ontdek hoe we met een drone rondvlogen op de plaats waar later gebouwd zou worden. Het BIM-model werd vervolgens in deze beelden geüpload. Zo kon de klant zijn toekomstig gebouw in de omgeving zien, nog vóór de eerste spadesteek gebeurt. Zie hieronder de Augmented Reality toepassing van Bouwcampus.

Bouwcampus Augmented Reality
Augemented Reality Bouwcampus
2015

Zelfs nog geen spade in de grond en toch al virtueel kunnen rondlopen in het gebouw zoals het eruit zal zien? Het kan! En BIM maakt dit gemakkelijker. Dankzij het BIM-model kunnen virtual reality renders makkelijk opgemaakt worden. Dankzij de aanschaf of huur van een 3D bril kan je het gevoel krijgen dat je in het gebouw loopt nog vóór het gebouw er werkelijk staat. 
​Sterker zelf. Twijfel je over de kleur van muren of over de grootte van een raam? Dankzij de virtual reality toepassing bestaat de mogelijk om na te gaan welke gevolgen de keuzes hebben die je maakt. Zo kan virtual reality je zelfs helpen om betere en juistere keuzes te maken in de aanloop van je nieuwe gebouw.

Virtual reality Bouwcampus Mathieu Gijbels dag
Geen
Virtual reality Bouwcampus Mathieu Gijbels avondlicht
Geen
Virtual reality Bouwcampus
teaser

Eén van de vele voordelen van BIM, Bouw Informatie Model, is de 3D visualisatie van je bouwdroom. Bouwheer Erwin Hermans van het nieuwe kantoor van Ons te Bilzen licht dit verder toe

BIM ONS Mathieu Gijbels Erwin Hermans
Voordelen van BIM voor klant
Erwin Herman - ONS Bilzen
Gert Janssen
Directeur Engineering & Ontwikkeling
0032 89 819 100